Magento API Gateway

Gyors, fennakadások nélküli adatbeküldési módszer, amellyel nincs szükség kompromisszumokra.

Az API Gateway használatával akár hatodára csökkenthető a termék frissítéshez szükséges szerverek erőforrás igénye.

Ma már természetesen felmerülő igény az e-kereskedelemben, hogy nagyobb mennyiségű, többféle típusú információt töltsünk be webáruházunkba. Az igény nem egyedi, a megvalósítás azonban sokféleképpen történhet. Sokan küzdenek azzal, hogy nagyobb mennyiségű adatbetöltés esetén le kell állítani a webshopot akkora terhelést kap az oldal. Szintén gyakori probléma, hogy a különböző adattípusok miatt manuálisan kell beavatkozni az adatátvitelbe. De miért küzdenénk napi szinten ezekkel a problémákkal, ha van egy egyszerűbb és problémamentesebb módja az adatok betöltésének?

Az API Gateway-nek köszönhetően bármilyen típusú adatot gond nélkül tudunk frissíteni webáruházunkban, melyek eseményvezérelten kerülnek át CRM rendszerünkből, beszállítói partnereink felületéről a Magentoba.

3 legnagyobb probléma és megoldásuk

gateway

Oldalleállások az adatbetöltések kapcsán

Számtalan webshop elérhetetlenné válik, amint nagyobb mennyiségű információt tömegesen frissítenek be az oldalon. Mindegy, hogy új beszállítói terméktörzset töltünk be vagy átárazzuk a katalógusunkat, a szerverek leterhelése miatt gyakori a teljes oldalleállás vagy szükség van éjszakai ügyeletre, amikor megtörténik a frissítés. Ha előre tervezetten, megfelelő adatcsomagokban érkeznek az API Gatewayen keresztül webshopunkba az adatok, akkor kiugró terhelés nélkül, leállás és extra felügyelet nélkül betöltődik akár nagyobb mennyiségű információ is.

gateway

Elavult készletinformációk a webáruházakban

Tipikus probléma, ha a készletkezelő rendszerünk és egyéb beszállítóink, illetve a webáruházunk közti kommunikáció lassú, így a vásárlóink nem a valós információkat látják oldalunkon. Az API Gateway gyors, eseményvezérelt frissítésének köszönhetően webáruházunk mindig naprakész információkkal rendelkezik. Ráadásul a vásárlók felé kommunikálható is ez az állandó frissülés, például a termékoldalon kijelezhető a készletinformáció.

gateway

Eltérő adatformátumokat manuálisan alakítunk “közös nevezőre”

A beszállítói partnerek adatainak importálása és kezelése a legtöbb esetben problémás, hiszen minden partner más formátumban küldi az információkat (gondoljunk csak egy címadaton belül a telefonszám megadásának számtalan verziójára!). Két lehetőségünk van, vagy manuálisan átalakítjuk őket vagy automatizáljuk és eseményvezérelten adjuk át az összes fél számára a megfelelő architektúrájú információt.

connect
Szüksége van adatai gyors célbajutattására? Lépjen velünk kapcsolatba! Kapcsolatfelvétel

A Magento ugyan rendelkezik az adatok beküldésére szolgáló úgynevezett REST API-val, de a 21. századi e-kereskedelmi igényeket csak részben fedi le. Egy évtizedes online kereskedelmi tapasztalatunknak és több száz ügyfelünknek hála, a mai kor igényeinek megfelelő adatbeküldési módszert dolgoztunk ki, mellyel nincs szükség kompromisszumokra.

Nézzük meg a legfőbb különbségeket!

agilis módszertan

Magento REST API

  • Egyesével küldi be webáruházunkba az adatokat, így evidens, hogy ez egy lassabb folyamat lesz.
  • A külön küldött adatok sokkal jobban leterhelik a szervert, ennek köszönhető, hogy a komolyabb betöltéseket sokan éjszakára időzítik, vagy leállítják az oldalt egy rövid időre, míg végigfut a betöltés.
  • Nagy mennyiségű adatok beküldésénél a REST API-val együttműködve használja a Magento a Batch Importert. Hátránya ennek a beküldésnek, hogy nem tudjuk mi történik az adatok beküldése után, hogy sikeres volt-e a betöltés, ennek leellenőrzéséhez külön kell egy azonosítóval lehívni a végeredményt.
komplexitás ikon

API Gateway

  • Adatcsomagokkal dolgozik. Az adatcsomagokban egyszerre küldhetünk be különböző adatokat, akár termékeket, képeket hozzá, készletet, stb.
  • Alacsonyabb és jól elosztott terhelés mellett egyszerre érkeznek a különböző adatok. Nincs szükség maintenence módra, nincs oldalleállás.
  • Azonnal megkapjuk a betöltés eredményét, azonnal látjuk a riportot és javítani tudjuk az esetlegesen felmerülő hibákat.

Az API Gateway legfőbb előnyei

gyors webshop ikon

Adatbetöltés leállás nélkül

Mindenféle fennakadás nélkül, normál működésben kivitelezhető akár új beszállító termékeinek betöltése, cikkszámainak feltöltése, nincs szükség külön fejlesztői rendelkezésre állásra. Egyszerűen a korábban definiált betöltési protokollon kell végigmenni, nem terhelődik le a szerver annyira, hogy az leállást, azaz bevételkiesést okozzon.

gyorsaság ikon

Termékképek gyors beküldése szerver terhelés nélkül

Az API Gatewayen belül az image service async módon módon működik, azaz nem termékképeket küldünk be, hanem csak a kép url-jét adjuk meg, melyeket letárol az API Gateway. A letárolás után a háttérben kezdi el feldolgozni a képeket, így nem egy hosszadalmas folyamat a képbeküldés, a továbbiakban a Magneto erőforrásain múlik, hogy milyen gyorsan kerülnek be a képek. Ennek köszönhetően pedig nem okoz szerver terhelés kiugrást, mert minden folyamat előre megtervezett és szabályozott.

integráció ikon

Többféle adattípus kezelése egy időben

Az API Gateway-el lehetőségünk van termékek, termékhez tartozó információk, termékekhez kapcsolódó jellemzők, képek egyidejű beküldésére (akár külön ár vagy készletet információkkal). Lehetőségünk van termékkategóriákat szerkeszteni, vásárlókat tudunk létrehozni és módosítani, rendelés státuszokat állítani, csatolmányt küldeni, rendeléseket tudunk beküldeni Magentoba, vagy éppen vásárlói csoportokat kezelhetünk.

változó követelmények

Cache és index beállítások paraméterezése

Az API Gatewayen keresztül lehetőség van a Magento indexeket vezérelni és cache-eket üríteni, így a köztes réteg terhelésének függvényében tudjuk optimálisan állítani a cache beállításokat, index futtatásokat.

rendszer integráció

Automatizált beszállítói folyamatot is kiépíthetünk

Egyedi üzleti logika alapján akár külön folyamatokat is kiépíthetünk. Az egyik jó példa erre az automatizált beszállítói folyamat kialakítása. A webshopban leadott rendelések hatására, amennyiben a beszállító termékei egyik raktárban sincsenek, automatikusan leadjuk a beszállító partnernek a rendelést. Ennek a folyamatnak fontos eleme az API Gateway, hiszen a sok adatot gond nélkül vissza kell frissíteni webáruházunkba. A rendelések eseményvezérelten kerülnek át a köztes rétegbe, onnan a beszállítók felé történő rendelésleadás is eseményvezérelt, a megfelelő beszállító partnernél már akár másnapra ott lehetnek a termékek.

gateway
Olvassa el az Event Based eXporterről szóló leírásunkat! Többet akarok tudni!